Jaguar Hakkında Bilgi

    0
    1810
    Jaguar Hakkında Bilgi

    Jaguar Amerika’nın en büyük kedisi. Jaguarın kompakt bir gövdesi, geniş başı ve güçlü çenesi var. Tabanı normalde sarı ve bronzdur, ancak renk kırmızımsı kahverengiden siyaha değişebilir. Kattaki lekeler baş ve boyun üzerinde daha katı ve siyahtır ve vücudun yan ve arkasında daha büyük rozet şeklindeki desenler haline gelir.

    Üst düzey bir etobur olarak, büyük kedi, av hayvanlarını dengede tutarak bitki örtüsünün aşırı otlatılmasını önlemeye yardımcı olur. Jaguarlar, aynı zamanda insanlık kültüründe önemlidir, yerli halkın hikayeleri, şarkıları ve dualarında sık sık merkezi bir rol oynarlar. Yine de bugün jaguarlar Amerika Birleşik Devletlerinden hemen hemen tamamen silindi.

    Beslenme

    Jaguarların geyik, peccary, timsahlar, yılanlar, maymunlar, geyikler, tapınaklar, tapirler, kaplumbağalar, yumurta, kurbağalar, balıklar ve yakalayabilecekleri başka şeyler yediği biliniyor.

    Jaguar Hakkında Bilgi

    Nüfus

    En iyi ihtimalle, tahmini 15.000 jaguar hayatta. İki uluslu koruma çabaları Arizona sınırındaki Sonora, Meksika’daki uzak dağlarda 80 ila 120 kediden oluşan küçük bir nüfusu korumada başarılı oldu. Bu nüfus, Sonora’da kalmanın bilinen en büyük üç nüfusudur.

    Yaşam Alanı

    Güçlü jaguar bir zamanlar Güney Amerika’daki Arjantin’den Arizona’daki Büyük Kanyon’a kadar dolaşıyordu. Bugün jaguarlar Amerika Birleşik Devletlerinden hemen hemen tamamen elendiler ve Güney Amerika’daki Patagonya’ya dek uzanan menzilleri tehlikede. Jaguar, yaprak döken ormanlar, yağmur ormanları, bataklık alanları, pampa çayırları ve dağ yıkama alanları dahil olmak üzere çok çeşitli habitatta ev yapıyor.

    Davranış

    Jaguarlar yalnız hayvanlardır ve çiftleşme döneminde dışında yalnız yaşarlar ve avlanırlar. Erkeklerin ev aralığı 19 ila 53 mil kare arasında ve çoğunlukla çok sayıda dişinin küçük ev aralıklarıyla örtüşüyor. Bir erkek agresif olarak kendi ev yelpazesini ve ikamet eden dişileri diğer erkeklerden korur.

    Jaguar çoğunlukla yerde top üstünde avlanır, ancak bazen bir ağaca tırmanır ve avında yukarıdan pıston verir. Çok güçlü çeneleri ve keskin dişleri vardır ve genellikle kafatasına bir tane ezilme ısırığı ile avını öldürür. Çoğu büyük kedinin aksine, jaguar suyu seviyor – akarsuların ve havuzların balıkları için genellikle yüzüyor, banyo yapıyor, çalışıyor ve balık avlıyor. Büyük kedi ailesinin tüm üyeleri gibi, jaguarlar kükreye bilirler. Jaguarın kükreme derin, göğüslü bir öksürük gibi.

    Üreme

    Kedi yavruları, 1-1.5 yaşına kadar anneleri ile birlikte kalıyor.

    Çiftleşme mevsimi: Yıl boyu
    Gebelik: 90-110 gün arası
    Doğum: 1 veya 4 yavru kedi

    CEVAP BIRAKIN

    Lütfen Yorum Giriniz
    Buraya Adınızı Giriniz