Bengal Kaplanı Hakkında Bilgi

    0
    4636
    Bengal kaplanı

    Bengal kaplanı, en büyük nüfusa sahip olan alt türdür. Hindistan‘ın ulusal bir hayvanı, imajı,  geleneklerin ve kültürün bir parçası olduğu yerdir.

    FİZİKSEL TANIM

    Bengal kaplanın morfolojisi çok güzel ve heybetlidir. Kalın bacaklar, güçlü dişler ve çeneler ve karakteristik renklenme desenli kürklü bir memelidir. Bu bağlamda, cildi göğüs ve bacaklardaki beyaz veya krem ​​haline gelen sarı ile açık portakal rengi gösterir. Siyah, gri veya kahverengi şeritler, kuyruktan önce tüm vücuduna dikey olarak gelirler ve burada halkalar haline gelirler. Bengal kaplanının nadir bir varyantı var. Bir genetik mutasyona bağlı olarak, bazı örneklerde koyu çizgili ve mavi gözlü beyaz bir tabaka görülüyor, ancak bunların sadece bir genetik çeşitlilik olan albino kaplan olmadığını bilmeleri önemlidir.

    Bu kedilerin katmanı kamuflaj için yararlıdır, ancak kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Aslında, aynı şekilde düzenlenmiş koyu çizgileri olan iki Bengal kaplanı yok, ancak insanlarda parmak izi gibi benzersiz olarak tanımlanabilen bir model oluşturuyorlar.

    Erkekler genellikle dişilerden daha iri ve ağırdır. Birincisi kuyruk da dahil olmak üzere 106-122 inç uzunluğunda iken, ikincisi 94 – 104 cm uzunluğundadır. Sadece kuyruk 33 – 43 inç uzunluğundadır. Erkeklerin ağırlığı 400 – 550 kg, dişilerin ise 220 – 353 kg arasında değişebilir.

    YAŞADIKLARI YERLER

    Bengal kaplanlarının en büyük nüfusu Hindistan’dadır, ancak Bangladeş, Nepal ve Butan’da bazı küçük gruplar bulunmaktadır. Ayrıca Çin ve Burma bölgelerinde de olabilir. Dünya Kaplan İyileştirme Programının bir tahmini, Bangladeş’te 440 , Nepal’de 155 ve Butan’da 75 adet olduğunu gösteriyor. Yaklaşık numune sayısı 2,500’den az.

    Bununla birlikte, 2016 son sayımı, Bangladeş’te 106 kaplan, 103 Buthan’da, 198’de Nepal’de ve 2226’da Hindistan’da kaplan olduğunu gösteriyor. Bu bilgi, hükümet kaynaklarından alınmıştır ve bağımsız kuruluşlar tarafından doğrulanmamıştır.

    Bengal kaplan yaşam alanları genellikle tropikal yağmur ormanları, bataklıklar ve uzun çimlerdir.

    Bengal kaplanı

    BESLENME

    Bengal kaplanının gücü, avlanma zamanındaki etkinliğini gözlemlediğinde belirgindir. Bu etobur hayvan, orta veya büyük avlar arıyor, çoğunlukla düzenli şekilde memelileri avlıyor. Diyetlerinde gaur, su manda, sambar, çital veya alacalı geyik, yaban domuzu ve diğer geyik türleri baskındır. Ara sıra tavşanlar ve kirpi gibi küçük avları tüketirler ve aynı zamanda evcil hayvanlara saldırabilirler; Bu, yaşam alanlarının istila edilmesinin bir sonucudur. Bengal kaplanları, genellikle daha küçük bir miktar tüketirken tek bir seferde 40 kilograma kadar yiyecek toplayabilir.

    Uzun mesafeler için avı takip edemeyecekleri için gizli ve kamuflajı birleştiren bir strateji kullanıyorlar. Güneş ışığında, kaplan bir hayvanı tutmak için uzun çimleri gizler. Kamuflaj, masum avın kaplanın sadece birkaç metre ötesinde olabilmesi kadar etkili olabilir. Hazır olduğunda, sessizce yan tarafından veya kurbanının arkasından saldırır, hızlı atlar ve geri çekilebilir pençeleri veya avının boynunda bir ısırık darbe ile vurur. Ardından hayvanı birkaç metre boyunca  sürüpleyip tenha veya suya taşımasını  sağlar.

    DAVRANIŞLARI

    Çoğu kaplan gibi Panthera da gün boyunca gölgede kalan ve akşam karanlığında veya şafakta avlanan yalnız bir hayvandır. Serinlemek için gölgede veya bölgelerindeki sularda zaman geçirirler.

    Yiyecek araması tamamen bireyseldir ve gıda koşulları zorlanmadıkça her iki cinsiyet de bölgeseldir. Bu durumlarda geçici temaslar mümkündür. Arazilerini işaretlemek için, ağaçları ve kayaları idrar yolu ile belirlerler.

    Hayvanlar bireysel alanlar onlara yeterli miktarda su ve gıda, koruma, huzur ve diğer kaplanlarla temas imkanı sağlıyor.

    ÜREME

    Bahsettiğim gibi, Bengal kaplanları, elbette yetiştirme haricinde, faaliyetlerinin çoğunu tek başlarına gerçekleştiren bireylerdir. Bu anlamda, yalnızca sosyal etkileşimler kur, paylaşım ve ebeveyn bakımında gerçekleşir.

    Temel toplumsal birlik, annesinin yavruları ile olanıdır. Çiftleşme mevsimi yoktur, ancak yavruların çoğu, Aralık ayından Nisan ayına kadar doğarlar. Erkeklerde cinsel olgunluk 4 ile 5 yaş arasında olur, kadınlarda 3 ile 4 yıl arasında olgunlaşır.

    Gebelik süresi ortalama olarak 104-106 gün, ancak 98 günden daha az veya 110 güne kadar biraz daha yüksek olabilir. Dişi, bitki örtüsü arasında veya mağaralarda veya yarıklar arasında bir yerde 1-4 yavrusunu doğurur ve doğumdan sonra 3-6 ay boyunca emzirmeye başlar. 5-6 aylık bir yaşta, nasıl avlanacağını öğrenmeye başlarlar ve 2 ya da 3 yaşlarında yalnız yaşamlarına başlarlar.

    CEVAP BIRAKIN

    Lütfen Yorum Giriniz
    Buraya Adınızı Giriniz