Çita Hakkında Bilgi

    0
    1406
    Çita Hakkında Bilgi

    Çita dünyanın en hızlı kara hayvanlarıdır. Çitanın ince, uzun bacaklı gövdesi hız için üretilmiştir. Çitalar vücudunun her yerinde siyah noktalı bronzdur. Ayrıca daha küçük boyları, lekeli katları, küçük başları ve kulakları ve göz köşesinden başlayarak burun kenarına kadar uzanan belirgin “gözyaşı şeritleri” ile diğer büyük kedilerden ayırt edilebilirler.

    Beslenmeleri

    Çitalar çoğunlukla ceylan, buza , im palalar, kuşlar, sincaplar, yılanlar, kirpiler ve daha küçük hayvanlar ile beslenmektedirler.

    Biliyor musun?

    Çıtalar koşarken, kuyruklarını bir teknenin dümeni gibi gitmesini istedikleri yönde çevirmek için kullanıyorlar.

    Nüfus

    1900 yılında, tarihi aralıklarında 100.000’den fazla çita vardı. Bugün Afrika’da yaklaşık 9,000 ila 12,000 çita yaşıyor. İran’da, küçük izole popülasyonlarda yaşayan yaklaşık 200 çita var.

    Yaşam Menzili

    Tarihsel çitalar Afrika ve Asya’da Güney Afrika’dan Hindistan’a kadar bulunmuştur. Artık doğu, orta ve güneybatı Afrika’nın bölgeleri ve İran’ın küçük bir kısmı ile sınırlı.

     

    Bakımları

    10 ila 12 yıl arası ömrü olan çita, temelde yalnız bir hayvandır. Bazen bir erkekler çiftleştikten kısa süre önce bir dişi çocuğa eşlik eder, ancak çoğunlukla dişi yalnız veya yavrularıyla birlikte olur. İki ila dört yavru tenha bir yerde doğar. Gözleri bir iki hafta açılmıyor ve ilk başta çaresiz durumdalar. Annesi ava çıktığında onları gizli bir yere bırakır, ancak 6 haftalık iken annelerini takip edebiliyorlar. 2 ila 3 ay boyunca annelerini emerler, ancak avladıkları etleri 3 haftaya kadar yemeye başlarlar.
    4 ayda çita yavrusu kehribar sarısıdır ve neredeyse tamamen lekelenmiştir; Kuyruk siyah bantlar ve yetişkinliğe kadar beyaz bir ucu vardır. Gri sarışın manto daha yavaş kaybolur; Yavrular 15 ayda yetişkin boyutlarında olduklarında son izler hala görülebilir.

    Çita Hakkında Bilgi

    Davranışları

    Çoğunlukla açık ve kısmen açık savana’da bulunan çitalar, avlanırken kamuflaj için uzun çimler üzerinde çalışırlar. Geurnum (gün içinde daha aktif) hayvanlardır ve çoğunlukla geç sabah veya akşamın erken saatlerinde avlanırlar. 20 – 60 saniye arasında süren kovalardan sadece yarısı başarılı.

    Çitalar avlarını yere atarlar ve boğucu bir ısırık boynuyla öldürürler. Öldürmeleri daha büyük veya daha agresif etçilere kaybetmeden önce hızlı bir şekilde yemek yemelidirler.

    Çitalar da genellikle yalnız hayvanlardır. Erkekler bazen aynı çöpte küçük bir kardeş grubu ile yaşarken, kadınlar genelde yavruları yaklaşık bir yıldır yetiştirir.

     

    Biliyor musun?
    Diğer büyük kedilerin aksine, çita kükreyemez. Bununla birlikte, ev kedileri gibi hem soluk alıp hem de nefes almalarını zorlayabilirler!

     

    Üreme

    Çiftleşme Mevsimi: Yıl boyunca.
    Gebelik: Yaklaşık 3 ay.
    Çöp boyu: 2-4 yavruluk 

    Kabarcıklar uzun, yünlü saçları – manto olarak adlandırılan – sırtlarından aşağıya doğru koşarken dumanlı renktedirler. Bu mantoda, yavruları yırtıcılardan gizleyerek çimlerin kamuflajlandığı düşünülmektedir. Anneler yavruları birkaç günde bir yeni saklanma yerlerine götürürler. 5-6 hafta sonra yavrular anneyi izler ve öldürdükleri yemeğe başlarlar.

     

    CEVAP BIRAKIN

    Lütfen Yorum Giriniz
    Buraya Adınızı Giriniz